tvatusenboktankar.blogg.se

Furthermore

Publicerad 2017-08-30 21:03:42 i 2016, Bokrecensioner, Böcker på engelska, Fantasy, Mellanstadieböcker, Skönlitteratur,

"She followed Oliver as he went and asked no additional questions outside of the five she did ask, and paused only to sneeze when her nose required it."

   
Alice Alexis Queensmeadow bor i Ferenwood, ett land där färg associeras med magi. Eftersom att Alice är färglös blir hon ofta förbisedd av andra. Hon ser "The Surrender", ett stundande evenemang, som sin chans till återupprättelse. Det är nämligen så att alla barn i Ferenwood föds med en magisk talang och när de fyller tolv år ska de visa upp sin talang under "The Surrender". 
 
Förutom att Alice under "The Surrender" vill visa att även hon besitter magiska kunskaper, ser hon dessutom tillställningen som en möjlighet att uppfylla sin högsta önskan - att hitta sin pappa. För tre år sedan lämnade Alice pappa hemmet utan någonting annat än en linjal till hands och sedan dess har han varit försvunnen. Efter "The Surrender" blir varje barn tilldelat ett uppdrag baserat på dess magiska förmåga. Alice som aldrig har varit utanför Ferenwood ser detta som en möjlighet att ge sig iväg och leta efter sin pappa. Käppar kommer dock att sättas i hjulet när Alice plan får sig en ordentlig törn...
 
Betyg: 4/5. Jag har knappt läst några böcker som ämnar sig för barn i mellanstadieålder sedan jag själv var i den åldern, men måste säga att Furthermore var en glad överraskning. Enligt min åsikt skulle betydligt äldre personer kunna tycka om boken, inte minst på grund av dess vackra språk. I vissa avseenden tror jag att det kan vara svårt för barn omkring elva, tolv år att förstå vad som försiggår då språket är oerhört nyckfullt.
 
Tahereh Mafi står förutom Furthermore även bakom Shatter Me-trilogin, en serie som även den är omtalad för hur författaren behandlar det skriftliga språket. Personligen tycker jag mycket bättre om Furthermore än Shatter Me-trilogin. En sak jag slogs av när jag läste Furthermore var hur världen var uppbyggd. Även då jag tyckte mig ha fått grepp om hur allting fungerade, så hände någonting som fick mig att stanna upp. Stundtals kändes världen på gränsen till absurd, men jag kan inte undgå att reflektera kring om det kanske är det som är tanken...

 
Titel: Furthermore
Författare: Tahereh Mafi
Sidantal: 401
Genre: Fantasy, mellanstadiebok
Utgivningsår: 2016
Förlag: Dutton Books
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Whichwood, en bok som utspelar sig i samma värld som Furthermore, släpps i november detta år.

Utvandrarna

Publicerad 2017-08-27 13:41:42 i 1900-1949, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Historiska romaner, Klassiker, Måste läsa-böcker,

 "Detta är en berättelse om några människor, som från sina hem i Ljuder i Småland utvandrade till Nordamerika."

   
Sverige, 1840-talet. Livet i Sverige är hårt, inte minst för bönderna i Småland. Det råder missväxt och människor dör av svält. I jakt på bättre livsförhållanden bestämmer sig en skara människor från Ljuder socken att emigrera till Amerika. De påbörjar därmed en resa som ska komma att bli lika lång som den är riskfylld.
 
Utvandrarna är första delen i en serie som skildrar en grupp småländska emigranters resa till Amerika samt deras bosättning i det nya landet. Övriga delar i serien är Invandrarna, Nybyggarna samt Sista brevet till Sverige.
 
Betyg: 4/5. Jag har läst och tyckt mycket bra om samtliga delar i Vilhelm Mobergs Utvandrarserie. Personligen rekommenderar jag att man läser hela serien, men anser att man åtminstone bör ha läst den första delen. Det är också därför jag i det här inlägget väljer att fokusera på det inledande verket, Utvandrarna
 
Vissa delar av boken kan kännas utdragna, men då är det viktigt att ha i åtanke att det var så utvandrarna själva upplevde sin resa. Överfarten till Amerika tog lång tid och de rådde stor ovisshet bland emigranterna. Att skriva om varje liten företeelse under resans gång är ett stilistiskt drag av författaren och något som jag som läsare uppskattade.
 
Runt mitten av 1800-talet började folk utvandra från Sverige till Amerika och jag anser att Vilhelm Mobergs genom sin Utvandrarserie ger människor en inblick i likväl orsaker till utvandringen som konsekvenser av den. Serien är en oerhört viktig del av den svenska litteraturen och jag tror bestämt att den kommer läsas av människor under lång tid framöver.

 
Titel: Utvandrarna
Författare: Vilhelm Moberg
Sidantal: 573
Genre: Historisk roman, klassiker
Utgivningsår: 1949
Köp: AdlibrisBokus. OBS! Lättläst version här.
Kuriosa: Vilhelm Moberg föddes 1898 i Algutsboda, en liten ort i Småland. 

Vattnet drar

Publicerad 2017-08-24 16:53:00 i 2017, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Fantasy, Skräck, Skönlitteratur, Ungdomsböcker,

 “'Stenen.' Viktor bryr sig inte om att han avbryter. 'Visst. Jag tar ner madonnan. Men först stenen.'
Calle ler, men inte med ögonen. 
'Annars vadå?' säger han. 'Dödar du oss alla, eller?'
'Jag kan inte svara på det.'"

   
Strax efter att en ung kille hittar en säregen sten börjar märkliga saker hända. En kvinna hittas död i närheten av en sjö. En man drömmer att han får besök av en hudlös varelse - för visst är det väl en dröm? Ett flertal människor känner plötsligt ett starkt begär. Vad har dessa personer gemensamt? Varför är det just de som påverkas? Kan man stoppa den kraft som har vaknat?
 
Vattnet drar är första delen i en skräcktrilogi. Andra delen heter Jorden vaknar och den sista, avslutande delen är ännu inte utgiven.
 
Betyg: 2/5. Vattnet drar är enligt mig en helt okej bok. Jag mådde inte särskilt bra när jag läste den, jag gillade inte karaktärerna något vidare, men nyfiken på att veta mer blev jag definitivt!
 
Man följer flera olika personer parallellt, en aspekt av boken som enligt mig kändes väl genomtänkt. Personligen väntade jag dock på att de olika perspektiven skulle vävas samman och blev lite besviken över att det aldrig skedde. På grund av det upplevde jag det som att berättelsen aldrig riktigt nådde någon vändpunkt. 
 
Eftersom att läsaren inledningsvis är tvungen att stifta bekantskap med så många olika karaktärer tar det ett tag att sätta sig in i handlingen. På grund av detta tror jag att man hade uppskattat boken mer om man hade läst den ytterligare en gång, då man redan från början skulle haft koll på dess karaktärer. 
 
Med Vattnet drar har Madeleine Bäck lagt grunden till något som kan bli riktigt bra. Första boken i trilogin gav upphov till många frågor och svarade enbart på ett fåtal av dem, men gissningsvis får man fler svar i nästkommande böcker. Jag tror definitivt att serien kommer bli bättre och bättre ju längre historien lider.
 

 
Titel: Vattnet drar
Författare: Madeleine Bäck
Sidantal: 421
Genre: Ungdomsbok, skräck, fantasy
Utgivningsår: 2017
Förlag: Natur & Kultur
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Vattnet drar är Madeleine Bäcks debutbok.

Om

Min profilbild

emmajoabsson

Emma, 17. Ravenclaw. Gillar friidrott, böcker, skrivande och cream cheese bagels. Drömmer om att ge ut en bok någon dag, men fokuserar för tillfället på att läsa andras. Mejladress: emma.joabsson@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela