tvatusenboktankar.blogg.se

Monstret och människorna

Publicerad 2017-12-13 20:22:52 i 2017, Barnböcker, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Magisk realism, Skönlitteratur, Spänning,

 "’Men hur kan de hata monster så mycket?’
’Det finns alltid dom som ser fiender i alla som är annorlunda. Dom ser faror i allt som dom inte vet nåt om.’ 
’Det är väldigt mycket som dom inte vet nåt om’, sa jag. ’Det är som att dom inte vill förstå.’
’Ja’, sa Alice. Det håller jag med om. Dom kanske inte vill tro att monster är ungefär som vi. Vilka ska dom då skylla på?’"

 
Monstret och människorna är den sista och avslutande delen i Mats Strandbergs bokserie om Monstret Frank. I Yrred bildas MYS, en grupp vars mål är att utrota alla monster. De människor som försvarar monstren får hotbrev skickade till sig. När biblioteket, platsen där monstren håller till, sätts i brand inleds en kamp på liv och död.
 
Betyg: 5/5! Det här är den tredje boken i denna serie som jag recenserar, så jag antar att det vid det här laget har framgått hur mycket jag tycker om den. Jag anser att denna serie blir bättre och bättre för varje bok och rekommenderar därför att man inte nöjer sig efter första boken, Monstret i natten
 
Monstret och människorna innehåller fler humoristiska inslag än de tidigare delarna, vilket både jag och lillebror uppskattade. Vi brast ut i skratt vid flera tillfällen under högläsningens gång.
 
Jag skulle kunna skriva så mycket mer om denna serie, men avstår från det för att undvika risk för upprepningar. Läs gärna mina tidigare recensioner om Monstret i natten, samt Monstret på cirkusen för att få en överblick över mina tankar.
 
Slutligen, har du inte läst dessa böcker ännu rekommenderar jag dem starkt. En bokserie som passar alla, oavsett ålder!

 
Titel: Monstret och människorna
Författare: Mats Strandberg
Sidantal: 165
Genre: Barnbok, magisk realism
Utgivningsår: 2017
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Serien om Monstret Frank är illustrerad av Sofia Falkenhem, som även står bakom illustreringarna till Kalle Skavank-böckerna.

Svarta band

Publicerad 2017-12-10 20:57:05 i 2017, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Noveller, Skönlitteratur,

 "Människorna hade vunnit Robotkriget genom att stänga ner internet, vilket drönarsvärmarna hade varit beroende av. Enligt världens militära ledare hade detta lett till att alla artificiella intelligenser släckts ner, men Filip visste att det inte stämde. Vaporoton var beviset på detta."


Vaporoton, en AI, bor i Filips kaffekokare. Om det inte varit för att Vaporoton skött hans deklarationer, skulle Filip ha gjort sig av med den för längesedan. Nu är Filip istället beroende av Vaporoton och lever med en ständig oro. Delvis eftersom att Filip inte litar på Vaporoton, men även då innehav av en illegal AI kan leda till livstids fängelse.
 
Betyg: 3/5. Den här boken skrämde mig. Jag har läst böcker som klassas som skräck, men för att jag ska bli genuint rädd krävs först och främst trovärdighet. Rädsla baserad på övernaturliga inslag är inget som skrämmer mig, men Svarta band innehåller en hel del läskiga, realistiska inslag. Artificiell intelligens är något som förekommer mer frekvent i vårt samhälle och tanken på robotar som är betydligt mer intelligenta än människor är skrämmande.
 
Svarta band är en kort novell som går snabbt att läsa, men som ändå väcker intressanta frågeställningar. Slutet ger mig rysningar. Letar man efter en skräcknovell skulle jag rekommendera den här.
 
Boken rekommenderad till mig av författaren
 

Titel: Svarta band
Författare: Jonas Larsson
Sidantal: 30
Genre: Novell
Utgivningsår: 2017
Förlag: Fafner Förlag
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Jonas Larsson har även skrivit boken Havet under oss.
 

För att väcka hon som drömmer

Publicerad 2017-12-07 21:28:40 i 2017, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Samhällsskildring, Samtida romaner, Skönlitteratur, Ungdomsböcker,

 "Allas blickar på Josefin. Alla som säkert fortfarande tänkte på att hon nästan drunknat och sedan varit försvunnen i över två timmar innan Leonard kommit tillbaka med henne. Alla som visste att hennes mamma låg på sjukhus, men ingen som visste hur allvarligt det var och att hon kanske måste dö för att mamma skulle få leva.

'Jag vill bli forskare och hitta ett botemedel mot cancer och mörker', hörde hon sig själv säga."


När Josefins mamma blir svårt sjuk klandrar Josefin sig själv. I ett försök att rädda mamma börjar hon äta mindre och går snabbt ner mer i vikt än vad som är hälsosamt. Detta är ingenting som övriga familjemedlemmar lägger märke till, eftersom att de själva blivit så påverkade av mammans tillstånd.
 
Den enda Josefin kan prata med är Marcus, killen som går i samma kyrka som hon. Till en början är det Marcus som stöttar och hjälper, men så småningom skiftar rollerna. Marcus börjar må sämre och sämre, vilket så småningom leder till att Josefin börjar tvivla på om hon räcker till.
 
Betyg: 3/5. Johanna Nilsson har även skrivit Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med, en bok som precis som denna för självmord på tal. Detta är ett viktigt ämne, inte minst med tanke på att det årligen är 40-50 ungdomar under 20 år som väljer att ta sina liv. Vi måste självklart sträva efter ett samhälle där självmord inte förekommer.
 
Personligen tror jag att problemet till stor del ligger i att det i nuläget är tabubelagt att prata om psykisk ohälsa. Ämnet har börjat förekomma mer frekvent inom litteraturen, vilket är bra, men vi kan inte nöja oss där. Att föra diskussioner är ett måste. Kanske böcker liknande För att väcka hon som drömmer kan avdramatisera de allra tyngsta och jobbigaste ämnena, samt visa människor att de inte är ensamma om att må dåligt.
 
Förutom självmord tas även ämnen som ätstörningar, tvångssyndrom samt självskadebeteende upp i denna bok. Med andra ord allt annat än en lättläst sådan. 
 
Sammanfattningsvis ger jag För att väcka hon som drömmer ett bra betyg. Personligen hade jag svårt för vissa delar i slutet av boken, som jag helst hade sett hanterats annorlunda. Överlag trots allt en läsvärd bok, vars vackra yttre inte riktigt speglar dess mörka inre.
 
Recensionsexemplar från förlaget
 

Titel: För att väcka hon som drömmer
Författare: Johanna Nilsson
Sidantal: 336
Genre: Samtida roman, ungdomsbok
Utgivningsår: 2017
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: För att väcka hon som drömmer nominerades till Augustpriset inom kategorin Årets bästa barn- och ungdomsbok.

Om

Min profilbild

emmajoabsson

Emma, 17. Ravenclaw. Gillar friidrott, böcker, skrivande och cream cheese bagels. Drömmer om att ge ut en bok någon dag, men fokuserar för tillfället på att läsa andras. Mejladress: emma.joabsson@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela