tvatusenboktankar.blogg.se

Down under

Publicerad 2017-11-28 15:36:00 i 2017, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Samhällsskildring, Skönlitteratur, Ungdomsböcker,

 "Hej. Jag bad dig att inte öppna det här brevet förrän du var på väg, så vem vet, kanske sitter du just nu på planet och läser. Du var min stora kärlek och jag kan inte hata dig, men just nu vet jag inte vem du är. Visst, alla gör idiotiska saker som de ångrar efteråt. Man säger saker som man vill ta tillbaka. Jag tänker att det har varit så med oss."

 
Året är 1987. 19-åriga Jim flyttar till Nya Zeeland i ett försök att börja om, för att lämna alla som kränkt honom bakom sig. Planen är att han ska bo hos sin farbror och faster, men så fort de inser att Jim är homosexuell kastar de ut honom.
 
Parallellt med att han försöker skapa sig ett nytt liv ser Jim tillbaka på sin uppväxt i Sverige. Vilka händelser i hans liv har lett till att han flyttat till andra sidan jordklotet?
 
Betyg: 4/5. Jag gillar verkligen bruten kronologi, när det fungerar. Problemet kan ibland vara att man följer två tidslinjer samtidigt, men bara är genuint intresserad av den ena. Så var inte fallet i Down under. Johan Ehn fick den brutna kronologin att tillföra mycket till berättelsen, utan att det kändes konstlat. Dessutom var jag hela tiden känslomässigt involverad i båda och upplevde aldrig att den ena tidslinjen överskuggade den andra.
 
Bortsett från ett parti i mitten av boken, kände jag hela tiden att jag ville läsa vidare. Johan Ehn har delvis använt sig av egna upplevelser under sitt skrivande, vilket jag tror är en anledning till att hela boken känns oerhört genuin. Framförallt tror jag att väldigt många kan känna igen sig i strävan efter att hitta sitt rätta jag, samt viljan att alltid vara sann mot sig själv.
 
Att Down under är Johan Ehns debutroman känns helt otroligt. Jag hoppas verkligen att han väljer att skriva fler böcker!

 
Titel: Down under
Författare: Johan Ehn
Sidantal: 320
Genre: Ungdomsbok
Utgivningsår: 2017
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Förutom att Johan Ehn är författare arbetar han även som skådespelare och dramatiker.

Saker min son behöver veta om världen

Publicerad 2017-11-25 10:42:44 i 2011-2015, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Facklitteratur, Samhällsskildring,

"Ja. Det är alltså jag som är din pappa. Jag förstår att du har börjat begripa det nu. Fram till nu har du ju så att säga mest bara glidit med och låtit oss andra göra allt jobb, men såvitt jag är informerad är du nu alltså ett och ett halvt år gammal och därmed i den ålder där man kan börja lära dig saker. Olika tricks och så. Jag är mycket positivt inställd till detta, jag säger det nu direkt."

 
I Saker min son behöver veta om världen försöker Fredrik Backman förklara världen för sin tvååriga son. Backman skildrar förändringen som sker den stund man blir småbarnsförälder samt några av de ängsligheter som infinner sig efter man fått barn. Boken är alltigenom märkbart uppriktiga och innehåller Backmans villkorslösa kärleksförklaringar, riktade till hans son och hans fru.
 
Betyg: 5/5! Fredrik Backman är en av mina "go-to-authors", alltså en författare vars böcker jag läser oavsett vad de handlar om. Saker min son behöver veta om världen skiljer sig en hel del från hans andra böcker, då denna bok inte är skönlitterär. Vad jag har kommit till insikt om gällande Fredrik Backman är att han bemästrar så många olika genrer. Oavsett om han skriver noveller, romaner eller facklitteratur, så berörs jag av hans texter. Självklart älskade jag Saker min son behöver veta om världen, men jag hade inte heller förväntat mig något annat.
 
Anledningen till att jag ändå valt att vänta med att läsa denna bok beror på att den är skriven av en förälder till sitt barn. Jag är inte förälder och var därför osäker på om jag skulle gå miste om något i och med att jag inte riktigt kan relatera till föräldraaspekten. Efter att ha läst boken kan jag garantera att den är läsvärd, oavsett om man är förälder eller inte. Om jag någon gång i framtid får barn ska jag däremot läsa om boken, för det vore minst sagt intressant att se hur min upplevelse förändrats.

 
Titel: Saker min son behöver veta om världen
Författare: Fredrik Backman
Sidantal: 202
Genre: Facklitteratur
Utgivningsår: 2012
Förlag: Forum
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Fredrik Backman debuterade som författare 2012, då En man som heter Ove samt Saker min son behöver veta om världen släpptes samma dag.

Kungen i kommunen

Publicerad 2017-11-22 20:13:00 i 2017, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Samtida romaner, Skönlitteratur,

"Nu är jag förvisso ingen proffsig författare som använder fina ord och liknande, men eftersom jag kände att allt det som hände förra sommaren tvunget behövdes dokumenteras åt eftervärlden, tog jag mej motvilligt an uppgiften. Till saken hör för övrigt att jag är hiphoppare. Och som sådan har man den artistiska rätten att skriva precis som man pratar."


Rickard Johnsson är 22 år och har en dröm om att bli hiphoppare. Artisteriet som skulle bli hans väg ut ur Kristinehamn har istället försatt honom allt djupare ner i klistret. När Rickards flickvän sedan lång tid tillbaka dessutom gör slut med honom, känns det som om botten är nådd.
 
Betyg: 1/5. Jag tror tyvärr inte att jag är rätt publik för den här boken. Troligen finns det ett flertal människor som skulle relatera till huvudkaraktären i Kungen i kommunen, människor som precis som Rickard känner att de står och stampar utan att komma någonvart. Jag kan själv delvis känna igen mig i frustrationen som uppstår när man lägger ner otaliga timmar på något, utan att det ger någon utdelning. Tyvärr kan jag inte identifiera mig med Rickard som karaktär, då hans åsikter skiljer sig avsevärt från mina.
 
Tragikomiska böcker bör, enligt mig, innehålla en tydlig karaktärsutveckling. Det gör Kungen i kommunen, men den borde ha skett mer gradvis. I mitt tycke var de första 140 sidorna ganska enformiga och boken tog inte riktig fart förrän de avslutande 30. 
 
Jag kan tycka det är uppfriskande med en bok där en man får sitt hjärta krossat, då det efter ett uppbrott oftast är kvinnans perspektiv som skildras i litteraturen. Tyvärr är den aspekten dock inte tillräcklig för att jag ska tycka om boken som helhet. Generellt tror jag inte att denna typ av bok är något för mig, utan bör nog läsas av människor som har betydligt mer livserfarenhet än jag. Boken är dessutom skriven på talspråk, så om man gillar sådant kan man gott ta och kolla upp Kungen i kommunen.
 
Recensionsexemplar från förlaget
 

Titel: Kungen i kommunen
Författare: Henrik Larsson
Sidantal: 167
Genre: Samtida roman
Utgivningsår: 2017
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Henrik Larsson har medverkat i "Alla barn i Bullerbyn", där han spelade Bosse.

Om

Min profilbild

emmajoabsson

Emma, 17. Ravenclaw. Gillar friidrott, böcker, skrivande och cream cheese bagels. Drömmer om att ge ut en bok någon dag, men fokuserar för tillfället på att läsa andras. Mejladress: emma.joabsson@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela