tvatusenboktankar.blogg.se

milk and honey

Publicerad 2017-10-17 09:38:00 i 2011-2015, Bokrecensioner, Böcker på engelska, Poesi,

"the thing about writing is
i can't tell if it's healing
or destroying me”

 
Rupi Kaur har både skrivit och illustrerat milk and honey, en poesisamling som behandlar ämnen som våld, missbruk, kärlek, förlust och femininitet. Boken är uppdelad i fyra kapitel, the hurtingthe lovingthe breaking samt the healing. Tillsammans utgör dessa kapitel livserfarenheter som Rupi Kaur skrivit ner i form av poesi.
 
Betyg: 5/5! milk and honey kan i ärlighetens namn vara den enskilt bästa bok jag någonsin läst (möjligtvis delad första plats med The Gentleman's Guide to Vice and Virtue). Eftersom att jag läste den innan jag startade den här bloggen hade jag egentligen inte tänkt recensera den, men med tanke på hur mycket jag tycker om boken kändes det fel att inte ha skrivit om den.
 
Efter att ha läst milk and honey förstår jag hur man ska använda sig av ord. Det är en bok som får mig att vilja skriva själv, samtidigt som jag fruktar skrivandet då jag aldrig kommer att bli riktigt nöjd med mina egna texter efter att ha läst något så vackert.
 
Att bygga upp en poesisamling som en berättelse är oerhört smart. Förutom att jag träffas rakt i hjärtat av dikterna påverkas jag även av helheten, av historien som Rupi Kaur lägger ut framför mig. Även om jag inte föll handlöst för varje enskild dikt har jag förståelse för samtliga texters värde.
 
Jag vet att Sandra Beijer har översatt milk and honey till svenska. mjölk och honung, som diktsamlingen heter på svenska, ges ut imorgon. Personligen vill jag gärna läsa boken på svenska också, då man inte kan översätta dikter rakt av utan istället måste göra sin egen tolkning av dem. Det skulle vara intressant att se vad Beijer fått fram utifrån Kaurs dikter. Sandra Beijer är en författare vars språk jag tycker väldigt bra om och jag tror absolut att hon kan göra dikterna rättvisa.

 
Titel: milk and honey
Författare: Rupi Kaur
Sidantal: 204
Genre: Poesi
Utgivningsår: 2014
Förlag: Createspace
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Rupi Kaur har precis släppt en ny diktsamling, the sun and her flowers.

Det är så logiskt alla fattar utom du

Publicerad 2017-10-14 20:37:06 i 2000-2010, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Högstadieböcker, Kärleksromaner, Samtida romaner, Skönlitteratur,

"Han har aldrig riktigt övervägt att säga det till henne. Eller nej, lögn. Han har fantiserat om att säga det till henne fem miljarder gånger, på lika många olika sätt, han har bara aldrig gjort det.

 
Johan och Ester är bästa kompisar. Så har det varit under lång tid, men sedan några år tillbaka räcker det inte längre för Johan att "bara vara vänner". Problemet är att sannolikheten att Ester skulle välja honom över hårdrockskillarna hon normalt sett faller för i stort sett är lika med noll. Skulle Johan ta mod till sig och berätta för henne hur han känner skulle deras vänskap dessutom aldrig kunna bli densamma igen.
 
Samtidigt som Johan försöker kuva sina känslor för Ester går hans familj igenom en jobbig period. Pappa som alltid tycks ha ärenden att uträtta, som kallas in till jobbet även under helger och mamma som vägrar inse hur suspekt pappas beteende är.
 
Betyg: 3/5. Jag läste Det är så logiskt alla fattar utom du för några år sedan, men då den är månadens bok i en bokklubb jag deltar i bestämde jag mig för att det var hög tid för en omläsning. Även om kärleksromaner inte är den genre jag normalt sett dras till, så tyckte jag bra om boken. Jag tyckte faktiskt bättre om den nu, andra gången jag läste den, vilket säkert har att göra med det faktum att huvudkaraktärerna åldersmässigt befinner sig i samma stadie av livet som jag.
 
Att boken är förutsägbar går inte att sticka under stolen med. I detta avseende var det dock inget som påverkade min läsupplevelse. Jag tycker om Det är så logiskt alla fattar utom du på grund av känslostormarna som skiner igenom texten. Mixen av känslor samt längtan efter stabilitet som boken förmedlar är saker jag anser passar väldigt tydligt in i bilden av att vara ungdom.
 
Djupa Ro kommer även fortsättningsvis klassas som min favorit bland Lisa Bjärbos böcker, men om man gillar kärleksromaner och vill läsa en bok som går förhållandevis snabbt att ta sig igenom kan jag definitivt rekommendera Det är så logiskt alla fattar utom du. Har man upplevt känslan av stark tonårskärlek tror jag dessutom att man skulle relatera en hel del till huvudkaraktärerna i boken.

 
Titel: Det är så logiskt alla fattar utom du
Författare: Lisa Bjärbo
Sidantal: 251
Genre: Ungdomsbok, kärleksroman
Utgivningsår: 2010
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Lisa Bjärbo har tillsammans med en författarkollega, Johanna Lindbäck, startat podcasten Bladen Brinner som framförallt fokuserar på barn- och ungdomsböcker.

En droppe midnatt

Publicerad 2017-10-11 17:56:00 i 2016, Biografier, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Måste läsa-böcker, Samhällsskildring,

"Jag är svart, fast färgen på min hud är brun. Jag har ett komplext kärlsystem av rötter som förgrenar sig över kontinenter, etniciteter, klasser, färgskalor och epoker. Jag är en korsning av Slovakien, Tyskland, Frankrike, Afrika, South Carolina. Av vit, svart, cherokee. Jag är Jason, son till den svarte Madubuko Diakité och den vita Elaine Bosak. Jag är alla de länder mina förfäder kom ifrån och skeppades från i kedjor. Jag är alla de färger och nyanser deras hud hade. Jag är deras vrede och längtan, deras framgångar och deras drömmar.”

 
En droppe midnatt är Jason Diakités självbiografi, i vilken han skildrar sin uppväxt samt reflekterar över hur mycket den skiljer sig från sin pappas barndom. Boken sträcker sig från slaveriets USA till folkhemmets Sverige. Diakité som växte upp i Sverige har fått kämpa för att hitta sin identitet. Biografin hanterar ämnen som utanförskap, rasism samt längtan efter tillhörighet. 
 
Betyg: 5/5! Inom de flesta musikgenrer har låttexten stor betydelse, men inom rapmusiken betyder den allt. Att Jason Diakité har en fallenhet för skrivande är kanske inte så konstigt med tanke på att han är rapartist, men ändå förstummas jag gång på gång av det vackra språket i En droppe midnatt
 
I boken beskriver Diakité känslan av att vara för svart för att klassas som svensk, men samtidigt för vit för att klassas som afrikan. Detta var en av de saker som verkligen träffade mig rakt i hjärtat. Att det än idag finns folk som utsätts för rasism och som på grund av sin hudfärg tvingas kämpa för att känna tillhörighet, det är fullkomligt oacceptabelt! En droppe midnatt kan, tillsammans med The Hate U Give, vara den viktigaste bok jag läst i år. Kan dessutom starkt rekommendera ljudboken, uppläst av författaren själv.

 
Titel: En droppe midnatt
Författare: Jason Timbuktu Diakité
Sidantal: 310
Genre: Biografi, samhällsskildring
Utgivningsår: 2016
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: En droppe midnatt har dramatiserats och denna höst hålls föreställningar med samma namn som boken. Läs mer här.

Om

Min profilbild

emmajoabsson

Emma, 16. Ravenclaw. Gillar friidrott, böcker, skrivande och cream cheese bagels. Drömmer om att ge ut en bok någon dag, men fokuserar för tillfället på att läsa andras. Mejladress: emma.joabsson@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela