tvatusenboktankar.blogg.se

Saker ingen ser

Publicerad 2017-10-29 14:27:00 i 2017, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Kärleksromaner, Samtida romaner, Skönlitteratur, Ungdomsböcker,

"'Vet du att nyårskyssen säger hur resten av året kommer att bli?'
Sebastian drar vanthanden över munnen och skakar på huvudet.
'Hur kommer det här året att bli?
Hon biter sig i läppen när hon lägger änden av sin halsduk över axeln.
'Det blir ett bra år.' Hon rynkar pannan och sveper blicken över Sebastians ansikte. 'Ett oväntat bra år.'" 

 
På Sibylla allmänestetiska läroverk i Uppsala går Sebastian, vars nyårlöfte är att kyssa en ny person varje månad under det kommande året; Fride som genom sin blotta existens kan få stämningen i ett rum att förändras; Yodit som inte vill något hellre än att passa in i gruppen; Johannes som älskar Karin Boye, samt tvillingsyskonen Aron och Linn som valt att gå helt olika vägar i livet. Tillsammans åskådliggör dessa ungdomar vikten av att ha stöttande vänner vid sin sida när inte allting går riktigt som man hade önskat.

Betyg: 3/5. Anna Ahlund skriver väldigt vackert. Hennes gestaltningar och beskrivningar kan få även de mest vardagliga av saker att skimra. Det är en av anledningarna till att jag har läst både Du, bara och Saker ingen ser samt även kommer att läsa Ahlunds framtida böcker.
 
En annan sak jag verkligen uppskattar med Anna Ahlund är att hon inkluderar HBTQ+-karaktärer i sin bok utan att göra en stor grej av det. Dessa människor behöver inte "komma ut" för sina föräldrar och vänner, accepteras precis som de är. I Saker ingen ser finns till exempel en icke-binär karaktär, Fride, men det är aldrig någonting Ahlund gör en stor grej av. Boken skildrar även ett samhälle som inte är heteronormativt, vilket är otroligt uppfriskande och något som ger boken ett stort plus i kanten.
 
Det finns tyvärr vissa aspekter i boken som gör att jag sänker dess betyg en aning. Den huvudsakliga anledningen ligger i det faktum att jag anser att vissa händelseförlopp inte får något riktigt avslut. Vissa aspekter av boken hade jag gärna sett utvecklats ytterligare. Jag tror att något färre huvudkaraktärer hade gynnat boken, för då hade Ahlund haft möjlighet att låta vissa karaktärer blomma ut ordentligt.
 
En annan faktor som sänkte helhetsbetyget för min del var de många intima scener som porträtterades. Jag har alltid haft svårt att läsa och titta på intima scener, vilket är en anledning till varför jag sällan läser böcker eller ser på filmer vars huvudsakliga fokus är kärlek. Detta är såklart en oerhört subjektiv bedömning, då jag vet många som älskar denna genre.

Slutligen vill jag poängtera att Saker ingen ser osar 2017. Den passar bra som ungdomsbok med sitt moderna, ungdomliga språk och kommer säkerligen läsas av många. Gillar man romantik och intima scener passar boken som handen i handsken, men den funkar även om man letar efter en normskapande bok med ett vackert språk.


 
Titel: Saker ingen ser
Författare: Anna Ahlund
Sidantal: 413
Genre: Samtida roman, HBTQ+
Utgivningsår: 2017
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Anna Ahlund är nära vän med författarna Anna Arvidsson samt Anna Jakobsson Lund. Tillsammans har de startat bloggen Anna skriver under.

Sleeping Giants

Publicerad 2017-10-26 17:37:00 i 2016, Bokrecensioner, Böcker på engelska, Science Fiction,

 "What I am is very much a function of what I am not. If the 'other' is the Muslim world, then I am the Judeo-Christian world. If the other is from thousands of light-years away, I am simply human. Redefine alterity and you can erase boundaries.

 
En ung tjej, Rose, faller ner i ett hål. Männen som räddar henne upptäcker att hon ligger i handflatan av en stor metallhand.
 
17 år senare är Rose Franklin utbildad till fysiker och en viktig del i arbetet för att ta reda på var handen kommer ifrån. Fler metalliska kroppsdelar upptäcks, men en fråga kvarstår: Teknologin bakom dessa metalldelar är betydligt mer avancerad än den som finns att tillgå på jorden. Om inte människor har skapat dem, vem har då gjort det?

Betyg: 4/5. Science Fiction är en genre som ofta hamnar i skymundan när jag väljer böcker att läsa. Efter att ha läst Sleeping Giants har jag insett att det är hög tid för mig att ändra på det. Det är dock värt att nämna att även om boken har tydliga inslag av Science Fiction känns den förhållandevis trovärdig. Personligen ser jag helst att böcker jag läser grundar sig i någon slags verklighetsförankring.
 
Om man inte har läst så mycket Sci-Fi men skulle vilja börja, då rekommenderar jag Sleeping Giants. Den är berättad genom intervjuer och dagboksanteckningar, så man kan ta sig igenom den relativt snabbt. Trots formatet hinner man dock fastna för karaktärerna. En sak jag finner väldigt intressant är det faktum att jag på något plan gillar samtliga karaktärer i boken, även dem jag fullkomligt avskyr. Intervjuaren är till exempel inte en särskilt trevlig person, men ändå kan jag inte undvika att gilla honom en aning.
 
Anledningen till att Sleeping Giants inte får full pott beror enbart på att jag stundtals kände mig lite smått förvirrad. Man får knappt veta någonting om intervjuaren, även om han har stor betydelse för boken. Visserligen gjorde det boken mer intressant, men samtidigt hade jag ibland svårt att hänga med. Detta kan dock till viss del bero på att jag lyssnade på ljudboken och därmed inte alltid var helt fokuserad på handlingen. Trots det är jag dock väldigt glad att jag valde att lyssna på boken istället för att fysiskt läsa den. Ljudboken är uppläst av flera olika personer, vilket gör att läsupplevelsen kan liknas vid att titta på film. Sleeping Giants är första boken i en trilogi och jag kommer definitivt att läsa samtliga i ljudboksformat.
 

Titel: Sleeping Giants
Författare: Sylvain Neuvel
Sidantal: 320
Genre: Science Fiction
Utgivningsår: 2016
Förlag: Del Rey
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Information om Themis Files-serien kan man hitta här. Andra boken, Waking Gods, gavs ut i år och sista delen, Only Human, publiceras i maj nästa år.

Omgiven av idioter

Publicerad 2017-10-23 18:10:51 i 2011-2015, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Facklitteratur,

"I alla kulturer har det funnits behov av att kategorisera människor. När man lämnade grottstadiet och blev mer reflekterande som människor upptäckte man över hela jorden att folk är olika. Vilken överraskning. Men hur olika är människor egentligen? Och vilka sätt har funnits att beskriva detta på? Förmodligen finns det lika många sätt som det finns kulturer på jorden, men jag ska visa några exempel." 

 
Syftet med Omgiven av idioter är att ge människor förståelse för varför personer kommunicerar på olika sätt. Den baseras på så kallade DISA-profiler, med färgsystemet rött, gult, grönt och blått, som indikerar vilken personlighetstyp en viss person kan klassas som. Boken kan delvis vara lösningen på en av de vanligaste orsakerna till konflikter i vardagen, nämligen dålig kommunikation.

Betyg: 2/5. Jag tycker att psykologi är väldigt intressant, speciellt skillnader mellan olika personlighettyper. På grund av detta hade jag höga förhoppningar på Omgiven av idioter, men kan tyvärr inte påstå att de infriades. Mitt största problem med boken är dess icke-formella språk, då det får mig att uppleva faktan i boken som mindre trovärdig. Dessutom är flera exempel som tas upp tagna ur författarens vardag. Personligen har jag svårt att ta till mig saker som enbart är baserade på en enskild individs upplevelser. 

En annan sak jag upplevde när jag läste boken var att den innehöll en hel del upprepningar, vilket uttråkade mig en aning och därför störde läsningen. Om boken hade kortats ner en aning skulle jag ha kunnat hålla fokus bättre genom hela boken.
 
Det finns självklart även saker i boken som jag gillar. I ett kapitel får människor med skilda personlighetsdrag uttrycka sina åsikter kring färgsystemet samt Thomas Eriksons bok. Detta inslag gillar jag starkt och hade gärna sett att liknande intervjuer förekommit vid fler tillfällen i boken. 
 
Omgiven av idioter lägger fokus på att understryka vikten av mångfald i samhället, vilket jag uppskattar. Det är intressant att få konkreta exempel på att människor som liknar en inte nödvändigtvis är de bästa samarbetspartnerna. Detta och mycket annat gör onekligen boken intressant, men personligen fick jag inte ut lika mycket av den som jag hade hoppats på förhand och därav är betyget inte heller särskilt högt. Dessutom har jag alltid haft svårt att placera människor i fack, då jag anser att vi är alldeles för komplexa för sådan kategorisering.
 

Titel: Omgiven av idioter
Författare: Thomas Erikson
Sidantal: 304
Genre: Facklitteratur
Utgivningsår: 2014
Förlag: Hoi Förlag AB
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Thomas Erikson har även gett ut boken Omgiven av psykopater som handlar om hur man undviker att bli utnyttjad av andra.

Om

Min profilbild

emmajoabsson

Emma, 17. Ravenclaw. Gillar friidrott, böcker, skrivande och cream cheese bagels. Drömmer om att ge ut en bok någon dag, men fokuserar för tillfället på att läsa andras. Mejladress: emma.joabsson@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela