tvatusenboktankar.blogg.se

The Sun Is Also a Star

Publicerad 2017-09-20 20:10:08 i 2016, Bokrecensioner, Böcker på engelska, Samhällsskildring, Skönlitteratur, Ungdomsböcker,

“We are capable of big lives. A big history. Why settle? Why choose the practical thing, the mundane thing? We are born to dream and make the things we dream about.” 

 
När Natasha och Daniel träffas är hon knappt ett dygn från att deporteras till Jamaica. Att få känslor för en kille är det sista hon har i tanken, men så träffar hon Daniel och allting förändras. 
 
Betyg: 3/5. The Sun Is Also a Star var månadens bok i en bokklubb jag är med i. Hade den inte varit det är jag tveksam till om jag självmant hade valt att läsa den, men det är också en del av charmen med bokklubbar. Såhär i efterhand är jag glad att jag läste boken. Även om den kretsade kring kärlek, framförallt kärlek vid första ögonkastet, måste jag medge att jag, som normalt sett inte gillar sånt, anser att den är läsvärd.
 
Boken är skriven ur flera olika perspektiv. Förutom att följa Natasha och Daniel får läsaren även korta inblickar i vissa sidokaraktärers liv. Det var enligt mig bland det absolut bästa med boken, för jag gillar verkligen tanken på att alla har en historia att berätta.
 
Något jag upplevde som ett störningsmoment var det faktum att berättelsen inte lämnar någonting till fantasin, utan man får svar på alla frågor man har. Personligen föredrar jag att resonera och reflektera över saker på egen hand, men om man är en sådan läsare som helst ser att alla trådar snöras samman rekommenderar jag boken starkt. Jag rekommenderar den även till personer som gillar kärleksromaner och som vill läsa någonting mysigt mitt i allt höstmörker.

 
Titel: The Sun Is Also a Star
Författare: Nicola Yoon
Sidantal: 348
Genre: Ungdomsbok, samtida roman
Utgivningsår: 2016
Förlag: Random House Children's Books
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Nicola Yoon är precis som huvudkaraktären Natasha född på Jamaica, medan Yoons man är korean precis som Daniel.

Tio över ett

Publicerad 2017-09-17 09:56:10 i 2016, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Högstadieböcker, Samhällsskildring, Samtida romaner, Skönlitteratur,

"Lamporna på gruvberget lyser i raka rader. Nivå efter nivå. Högst upp blinkar det från gruvtornet. Jag bor i Kiruna. I kommunen som en gång var världens största. Staden som nu ska flyttas för att järnmalmsgruvan under jord växer. Men de ljög. Det är ingen flytt. Gruvbolaget LKAB och kommunen tänker riva stora delar och bygga nytt. Om de hinner. Innan allt rasar."

 
Det är natt, klockan är tio över ett och Maja är vaken. Hon ställde klockan, precis som hon gjort varje kväll sedan LKAB började spränga i gruvan under Kiruna. Även om Maja vill sova kan hon inte. Tänk om huset rasar! 
 
Majas bästa kompis, Julia, tycker att hon oroar sig i onödan. Julia är trött på Majas prat om döden, hon förstår inte Majas rädsla. Under Majas säng ligger en färdigpackad väska innehållande saker som kan vara bra att ha vid ett nödläge. Hon har packat till resten av sin familj också. Om något händer kommer hon att rädda dem alla.
 
Tio över ett är en bok om kärlek, vänskap och psykisk ohälsa. Den tilldelades Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok 2016.
 
Betyg: 3/5. Först och främst vill jag poängtera att jag tycker det är bra att psykisk ohälsa börjar uppmärksammas mer och mer i böcker som riktar sig till yngre åldrar. En specifik sak jag gillade i Tio över ett var hur Ann-Helén Laestadius inte enbart visade på hur den drabbade kan reagera, utan även hur omgivningen runt omkring kan förhålla sig till en persons psykiska ohälsa. Boken kändes tillförlitlig, vilket är av stor betydelse, inte minst när man skriver om tyngre ämnen.
 
Något jag anser var överflödigt i boken var Majas känslor för Albin. Det är självklart bra att understryka att en person med psykisk ohälsa kan leva ett normalt liv, men personligen hade jag hellre sett att vänskapsrelationen mellan Maja och Julia fått ta mer plats. Jag har läst flera böcker där bästa kompisen föses undan så fort en kärlekspartner kommer in i bilden och i ärlighetens namn har jag tröttnat.
 
Som helhet ger jag boken ett bra betyg. Jag tror att den skulle fungera bra som högläsningsbok i skolor, som bokklubbsbok eller liknande, då den kan användas som diskussionsunderlag i tyngre frågor rörande psykisk ohälsa.

 
Titel: Tio över ett
Författare: Ann-Helén Laestadius
Sidantal: 261
Genre: Högstadiebok, samtida roman
Utgivningsår: 2016
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Ann-Helén Laestadius är själv född i Kiruna och alla hennes böcker utspelar sig i eller i närheten av staden.

Ta det som en man

Publicerad 2017-09-14 21:36:21 i 2017, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Samhällsskildring,

 "Jag har ingen erfarenhet av våld alls. Jag har aldrig varit i slagsmål eller varit intresserad av våld. Enbart rädd. Rädd som fan."

 
Hampus Nessvold har under större delen av sitt liv kämpat för att leva upp till de ideal som klassas som typiskt manliga. I boken Ta det som en man reflekterar han över hur dagens samhällsnormer har påverkat honom under uppväxten. Skulle han ha spelat fotboll under åtta års tid om det inte var för dessa normer? Skulle han ha haft så svårt att öppna sig för andra människor?
 
I boken tar författaren upp ämnen som kroppsideal, vänskap, sex, psykiskt välmående med mera. Boken innehåller förutom Hampus Nessvolds tankar och erfarenheter även statistik sammanställd av Svante Tidholm över skillnader mellan män och kvinnor i olika situationer.
 
Betyg: 4/5. Precis som när det gäller Clara Henrys Ja jag har mens, hurså? och mitt namn - en bok om att vara trans av Moa-Lina Olbers Croall tror jag att alla människor skulle kunna få ut någonting av att läsa Ta det som en man, oavsett vilken målgrupp den i första hand riktar sig till. Även jag som kvinna fann boken intressant och läsvärd. Kroppsideal är ett ämne som berörs i boken och det är något jag vet att många människor kan relatera till. Jag vill påstå att flera av Hampus Nessvolds råd är användbara, oavsett könsidentitet.
 

Recensionsexemplar från förlaget


 
Titel: Ta det som en man
Författare: Hampus Nessvold
Sidantal: 132
Genre: Samhällsskildring
Utgivningsår: 2017
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Hampus Nessvold är bland annat känd från radioprogrammet Zia med Nessvold i P3.

Om

Min profilbild

emmajoabsson

Emma, 16. Ravenclaw. Gillar friidrott, böcker, skrivande och cream cheese bagels. Drömmer om att ge ut en bok någon dag, men fokuserar för tillfället på att läsa andras. Mejladress: emma.joabsson@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela