tvatusenboktankar.blogg.se

Monstret i natten

Publicerad 2017-09-29 16:00:00 i 2016, Barnböcker, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Magisk realism, Skönlitteratur, Spänning,

"Jag hatade verkligen mörkret och natten. Jag fattade inte varför de skulle behöva finnas. Varje gång solen sjönk bakom träden på kvällen så kändes det som om nåt sjönk inuti mig också. Jag försökte intala mig själv att monster inte fanns på riktigt. Oj, om jag vetat hur fel jag hade!"

 

Monstret i natten är första delen i en serie om monstret Frank. Efter att Frank blivit biten av en hund förvandlas han med till en varulv. I skepnad av en varulv skrämmer Frank upp invånarna i Yrred där han bor. Hur ska han få dem att förstå att han enbart vill bli klappad och kliad på magen?

Betyg: 4/5. Barnboksvärlden är en värld som jag sällan äntrar. Lite väl sällan måste jag nästan påstå efter att ha läst den fantastiska barnboken Monstret i natten. Jag läste boken högt för min lillebror och både han och jag tyckte väldigt bra om den. Sofia Falkenhems vackra illustrationer var dessutom ett uppskattat inslag hos oss båda.

Innan jag läste Monstret i natten var jag lite orolig över huruvida jag skulle gilla språket i boken eller inte. Jag har läst och tyckt bra om likväl Mats Strandbergs ungdoms- som vuxenböcker, men barnböcker är något helt annat. Lyckligtvis blev jag inte besviken, utan snarare var min reaktion den motsatta. Jag är väldigt imponerad av Strandbergs förmåga att skriva böcker för olika åldrar, något jag vet kan vara svårt för en författare.

Avslutningsvis kan jag verkligen rekommendera Monstret i natten som högläsningsbok. Den passar både för stora som små. Nu gäller det för min del att få tag i de efterföljande delarna, för jag vill läsa mer om Frank!


 
Titel: Monstret i natten
Författare: Mats Strandberg
Sidantal: 107
Genre: Barnbok, magisk realism
Utgivningsår: 2016
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Monstret i natten finns även som ljudbok, uppläst av Mats Strandbergs man, Johan Ehn. Den hittar du här.

Kärlek liksom

Publicerad 2017-09-27 19:52:58 i 2017, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Samhällsskildring, Samtida romaner, Skönlitteratur,

"PAPPAN: Blod är tjockare än vatten.
JOONA: Du vet väl hur det där uttrycket egentligen lyder?
PAPPAN: Vilket uttryck?
JOONA: 'The blood of the covenant is thicker than the water of the womb.' Med andra ord betyder det precis motsatsen till det du just sa. Att vänskap är viktigare än släktskap.
PAPPAN: Det betyder det inte alls. Blod är tjockare än vatten.
JOONA: Vilket vatten? Vänskapens vatten eller? Här syftar det i alla fall på fostervattnet."

 

Joona är 30 år och har av ekonomiska skäl nyligen flyttat tillbaka hem till sin pappa . Efter att Joona blivit kontaktad av ett förlag och erbjuden ett kontrakt börjar han samla på sig material till en eventuell bok. Under en veckas tid spelar han därför vardagliga samtal som sedan transkriberas till text.

I Johannes Ekholms Kärlek liksom beskrivs och diskuteras en del av de problem som generation Y ställs inför. Boken skildrar skillnaden i viss mån skillnaden i synsätt mellan den yngre och den äldre generationen, exempelvis inom ämnen som kärlek och vänskap. 

Betyg: 3/5. Om man vill läsa något tankeväckande är Kärlek liksom definitivt ett alternativ. Vid flera tillfällen slogs jag av hur genuin boken kändes. Den speglar uppgivenhet och hopplöshet på ett trovärdigt sätt. Jag tror att många skulle känna igen sig i känslan som boken förmedlar av att stå och stampa på samma fläck utan att komma någon vart. 

En sak som slog mig under läsningen var att jag kanske hade fått ut mer av den om jag hade varit några år äldre. Vissa saker gick över huvudet på mig, framförallt under en del längre redogörelser. Kanske bör man ha erfarenhet av vuxenlivet för att verkligen kunna sätta sig in i boken.

Kärlek liksom har vunnit Kalevi Jäntti-priset, ett finskt litterärt pris för unga författare. Jag kan absolut förstå varför Johannes Ekholm tilldelades priset 2016. Boken är verklighetstrogen, unik och provocerande - vilket jag i det här fallet skriver i positiv bemärkelse.

 

Recensionsexemplar från förlaget


 
Titel: Kärlek liksom
Författare: Johannes Ekholm
Sidantal: 440
Genre: Samhällsskildring
Utgivningsår: 2017
Förlag: Förlaget
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Kärlek liksom är Johannes Ekholms debutroman. Vill man provläsa boken kan man göra det här.

Ibland mår jag inte så bra

Publicerad 2017-09-26 15:26:23 i 2016, Biografier, Bokrecensioner, Böcker på svenska,

 "'Och vinnaren i kategorin Årets style är ... THERÉSE LINDGREN!!!'
Till publikens öronbedövande jubel flyger mina händer reflexmässigt upp framför min öppna mun, mina ögon tåras, hjärtat klappar och jag ställer mig upp men ... Jag är inte där. Jag är inte på Cirkus i Stockholm. Jag är inte på Guldtuben och jag tar inte emot mitt pris på scenen. Jag står med händerna för min vidöppna mun i en mörk studio fyra kilometer därifrån och följer galan via livesändningen."
...
"Jag har fått allting berättat för mig i efterhand, för jag var inte där. För ibland mår jag inte så bra."

 
Antalet människor i vårt samhälle som drabbas av psykisk ohälsa har ökat betydligt under de senaste åren. I Ibland mår jag inte så bra delar en av Sveriges mest framgångsrika YouTubers, Therése Lindgren, med sig av sina erfarenheter av psykisk ohälsa. Boken innehåller även faktabaserad information, såsom vikten av att prata med någon om man mår dåligt, vad kognitiv beteendeterapi kan åstadkomma och så vidare.
 
Betyg: 4/5. Igenkänningsfaktorn var hög när jag läste Ibland mår jag inte så bra. Även om jag inte har drabbats av panikångest eller personligen haft de diagnoser Therése omnämner, så känner jag igen mig i många av hennes tankar. Att få bekräftelse på att man inte är ensam om att känna på ett visst sätt är otroligt befriande. Jag tror dessutom att den här boken kan vara bra om man har någon i sin närhet som mår psykiskt dåligt. Kanske kan denna bok ge tips och råd kring hur man bör handskas med människor som drabbas av exempelvis panikattacker. Den kan även bidra till ökad förståelse för de som drabbas. Läs den! 

 
Titel: Ibland mår jag inte så bra
Författare: Therése Lindgren
Sidantal: 139
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2016
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Therése Lindgren är aktuell med en ny bok, Vem bryr sig? som släpps 10/11 i år. Boken fokuserar på människors ansvarstagande samt att vi måste ta hand om likväl djur som människor. Bland annat skildrar boken Therése Lindgrens resa mot ett liv som vegan.

Om

Min profilbild

emmajoabsson

Emma, 17. Ravenclaw. Gillar friidrott, böcker, skrivande och cream cheese bagels. Drömmer om att ge ut en bok någon dag, men fokuserar för tillfället på att läsa andras. Mejladress: emma.joabsson@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela