tvatusenboktankar.blogg.se

Tio över ett

Publicerad 2017-09-17 09:56:10 i 2016, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Högstadieböcker, Samhällsskildring, Samtida romaner, Skönlitteratur,

"Lamporna på gruvberget lyser i raka rader. Nivå efter nivå. Högst upp blinkar det från gruvtornet. Jag bor i Kiruna. I kommunen som en gång var världens största. Staden som nu ska flyttas för att järnmalmsgruvan under jord växer. Men de ljög. Det är ingen flytt. Gruvbolaget LKAB och kommunen tänker riva stora delar och bygga nytt. Om de hinner. Innan allt rasar."

 
Det är natt, klockan är tio över ett och Maja är vaken. Hon ställde klockan, precis som hon gjort varje kväll sedan LKAB började spränga i gruvan under Kiruna. Även om Maja vill sova kan hon inte. Tänk om huset rasar! 
 
Majas bästa kompis, Julia, tycker att hon oroar sig i onödan. Julia är trött på Majas prat om döden, hon förstår inte Majas rädsla. Under Majas säng ligger en färdigpackad väska innehållande saker som kan vara bra att ha vid ett nödläge. Hon har packat till resten av sin familj också. Om något händer kommer hon att rädda dem alla.
 
Tio över ett är en bok om kärlek, vänskap och psykisk ohälsa. Den tilldelades Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok 2016.
 
Betyg: 3/5. Först och främst vill jag poängtera att jag tycker det är bra att psykisk ohälsa börjar uppmärksammas mer och mer i böcker som riktar sig till yngre åldrar. En specifik sak jag gillade i Tio över ett var hur Ann-Helén Laestadius inte enbart visade på hur den drabbade kan reagera, utan även hur omgivningen runt omkring kan förhålla sig till en persons psykiska ohälsa. Boken kändes tillförlitlig, vilket är av stor betydelse, inte minst när man skriver om tyngre ämnen.
 
Något jag anser var överflödigt i boken var Majas känslor för Albin. Det är självklart bra att understryka att en person med psykisk ohälsa kan leva ett normalt liv, men personligen hade jag hellre sett att vänskapsrelationen mellan Maja och Julia fått ta mer plats. Jag har läst flera böcker där bästa kompisen föses undan så fort en kärlekspartner kommer in i bilden och i ärlighetens namn har jag tröttnat.
 
Som helhet ger jag boken ett bra betyg. Jag tror att den skulle fungera bra som högläsningsbok i skolor, som bokklubbsbok eller liknande, då den kan användas som diskussionsunderlag i tyngre frågor rörande psykisk ohälsa.

 
Titel: Tio över ett
Författare: Ann-Helén Laestadius
Sidantal: 261
Genre: Högstadiebok, samtida roman
Utgivningsår: 2016
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Ann-Helén Laestadius är själv född i Kiruna och alla hennes böcker utspelar sig i eller i närheten av staden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

emmajoabsson

Emma, 17. Ravenclaw. Gillar friidrott, böcker, skrivande och cream cheese bagels. Drömmer om att ge ut en bok någon dag, men fokuserar för tillfället på att läsa andras. Mejladress: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela