tvatusenboktankar.blogg.se

Dumma teckning!

Publicerad 2017-11-04 13:18:00 i 2017, Barnböcker, Bilderböcker, Bokrecensioner, Böcker på svenska,

 "Mint vet inte vad hon ska rita. Storebror vet alltid, och han ritar jättefint. Mint vill vara lika bra.
Fast helst bättre."

 
Att Mint är tre år yngre än Storebror spelar ingen roll. Hon vill kunna rita lika bra som honom. Problemet är att när hon försöker blir det alltid fel. Hon vet sällan vad hon ska rita och varje gång kreativiteten flödar är det katter som stör eller vaser som välter. I sådana lägen kan väl inte den färdiga produkten bli något att ha, eller?

Betyg: 5/5! Bilderböcker bör inte underskattas. Jag läste Dumma teckning! högt för mina yngre systrar (som är 13 år) och vi skrattade högt allihop. Mints frustration över att saker inte går hennes väg är något jag själv relaterar till. Jag tror dessutom att många kan känna igen sig i strävan efter att vara lika duktiga som sina äldre syskon. Boken hanterar denna fråga på ett bra sätt. Den visar att man ofta är bättre än vad man själv tror samt att människor är bra på olika saker.
 
Dumma teckning! är augustprisnominerad i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. Nomineringen förvånar mig inte det minsta. Handlingen är allmängiltig och kompletteras på ett mycket bra sätt av Emma Adbåges illustrationer. Jag tror absolut att boken kan vara en slagkraftig utmanare till priset.
 
Recensionsexemplar från förlaget

 
Titel: Dumma teckning!
Författare: Johanna Thydell, Emma Adbåge
Sidantal: 28
Genre: Bilderbok
Utgivningsår: 2017
Förlag: Alfabeta
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Johanna Thydell tilldelades 2003 Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok, då för hennes debutroman I taket lyser stjärnorna. Emma Adbåge har tillsammans med sin syster, Lisen, tilldelats Lennart Hellsing-priset 2017 för deras bok Halsen rapar hjärtat slår - rim för 0-100 år.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

emmajoabsson

Emma, 17. Ravenclaw. Gillar friidrott, böcker, skrivande och cream cheese bagels. Drömmer om att ge ut en bok någon dag, men fokuserar för tillfället på att läsa andras. Mejladress: emma.joabsson@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela