tvatusenboktankar.blogg.se

Saker ingen ser

Publicerad 2017-10-29 14:27:00 i 2017, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Kärleksromaner, Samtida romaner, Skönlitteratur, Ungdomsböcker,

"'Vet du att nyårskyssen säger hur resten av året kommer att bli?'
Sebastian drar vanthanden över munnen och skakar på huvudet.
'Hur kommer det här året att bli?
Hon biter sig i läppen när hon lägger änden av sin halsduk över axeln.
'Det blir ett bra år.' Hon rynkar pannan och sveper blicken över Sebastians ansikte. 'Ett oväntat bra år.'" 

 
På Sibylla allmänestetiska läroverk i Uppsala går Sebastian, vars nyårlöfte är att kyssa en ny person varje månad under det kommande året; Fride som genom sin blotta existens kan få stämningen i ett rum att förändras; Yodit som inte vill något hellre än att passa in i gruppen; Johannes som älskar Karin Boye, samt tvillingsyskonen Aron och Linn som valt att gå helt olika vägar i livet. Tillsammans åskådliggör dessa ungdomar vikten av att ha stöttande vänner vid sin sida när inte allting går riktigt som man hade önskat.

Betyg: 3/5. Anna Ahlund skriver väldigt vackert. Hennes gestaltningar och beskrivningar kan få även de mest vardagliga av saker att skimra. Det är en av anledningarna till att jag har läst både Du, bara och Saker ingen ser samt även kommer att läsa Ahlunds framtida böcker.
 
En annan sak jag verkligen uppskattar med Anna Ahlund är att hon inkluderar HBTQ+-karaktärer i sin bok utan att göra en stor grej av det. Dessa människor behöver inte "komma ut" för sina föräldrar och vänner, accepteras precis som de är. I Saker ingen ser finns till exempel en icke-binär karaktär, Fride, men det är aldrig någonting Ahlund gör en stor grej av. Boken skildrar även ett samhälle som inte är heteronormativt, vilket är otroligt uppfriskande och något som ger boken ett stort plus i kanten.
 
Det finns tyvärr vissa aspekter i boken som gör att jag sänker dess betyg en aning. Den huvudsakliga anledningen ligger i det faktum att jag anser att vissa händelseförlopp inte får något riktigt avslut. Vissa aspekter av boken hade jag gärna sett utvecklats ytterligare. Jag tror att något färre huvudkaraktärer hade gynnat boken, för då hade Ahlund haft möjlighet att låta vissa karaktärer blomma ut ordentligt.
 
En annan faktor som sänkte helhetsbetyget för min del var de många intima scener som porträtterades. Jag har alltid haft svårt att läsa och titta på intima scener, vilket är en anledning till varför jag sällan läser böcker eller ser på filmer vars huvudsakliga fokus är kärlek. Detta är såklart en oerhört subjektiv bedömning, då jag vet många som älskar denna genre.

Slutligen vill jag poängtera att Saker ingen ser osar 2017. Den passar bra som ungdomsbok med sitt moderna, ungdomliga språk och kommer säkerligen läsas av många. Gillar man romantik och intima scener passar boken som handen i handsken, men den funkar även om man letar efter en normskapande bok med ett vackert språk.


 
Titel: Saker ingen ser
Författare: Anna Ahlund
Sidantal: 413
Genre: Samtida roman, HBTQ+
Utgivningsår: 2017
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Anna Ahlund är nära vän med författarna Anna Arvidsson samt Anna Jakobsson Lund. Tillsammans har de startat bloggen Anna skriver under.

Om

Min profilbild

emmajoabsson

Emma, 17. Ravenclaw. Gillar friidrott, böcker, skrivande och cream cheese bagels. Drömmer om att ge ut en bok någon dag, men fokuserar för tillfället på att läsa andras. Mejladress: emma.joabsson@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela