tvatusenboktankar.blogg.se

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Publicerad 2018-01-31 17:39:32 i 2017, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Måste läsa-böcker, Samhällsskildring, Samtida romaner, Skönlitteratur,

"Jag tror inte att tiden är en rak linje. Jag tror inte att den här historien, eller någon historia som en människa kan berätta, har en enda början, utan flera. Och ingenting tar egentligen slut."


Det är vinter och en kontroversiell konstnär ska göra ett framträdande i en bokaffär. Innan föreläsningen avslutats har mannen samt besökarna i lokalen tagits som gisslan av tre ungdomar. En av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, vänder sig under attacken till en av de andra och viskar: "Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka."

Två år senare befinner sig kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. En författare besöker henne och får ta del av hennes berättelse. Kvinnan hävdar att hon kommer från framtiden.

 
Betyg: 4/5. Jag läser sällan om böcker, men det finns ett fåtal som jag skulle kunna tänka mig att läsa igen. Denna är en sådan. Anyurus sätt att skriva gör mig tårögd. Utöver att hans språk är fantastiskt, använder han sig av bruten kronologi på ett oerhört intelligent sätt. Inledningsvis förstod jag inte hur allting hängde ihop, men i takt med att bitarna började falla på plats blev jag mer och mer fascinerad.
 
Anledningen till att jag inte ger boken full pott har att göra med att jag stundtals kände mig en aning förvirrad. Det behöver inte nödvändigtvis vara något negativt, men i detta fall tror jag att boken hade kunnat bli ännu bättre om jag hade läst den ytterligare en gång.
 
Jag förstår varför boken vann Augustpriset 2017. Förutom de faktorer jag redan nämnt är boken minst sagt samhällsaktuell. Även om den är förhållandevis kort och innehåller förhållandevis lite text, är den allt annat än lättläst. Den ifrågasätter vårt beteende, samt spekulerar bland annat i vad som skulle kunna hända om vi inte gör något åt det segregerade samhälle som vi ser idag.

 
Titel: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Författare: Johannes Anyuru
Sidantal: 301
Genre: Samtida roman
Utgivningsår: 2017
Förlag: Norstedts
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Denna bok tilldelades Augustpriset 2017.

Om

Min profilbild

emmajoabsson

Emma, 17. Ravenclaw. Gillar friidrott, böcker, skrivande och cream cheese bagels. Drömmer om att ge ut en bok någon dag, men fokuserar för tillfället på att läsa andras. Mejladress: emma.joabsson@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela