tvatusenboktankar.blogg.se

För att väcka hon som drömmer

Publicerad 2017-12-07 21:28:40 i 2017, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Samhällsskildring, Samtida romaner, Skönlitteratur, Ungdomsböcker,

 "Allas blickar på Josefin. Alla som säkert fortfarande tänkte på att hon nästan drunknat och sedan varit försvunnen i över två timmar innan Leonard kommit tillbaka med henne. Alla som visste att hennes mamma låg på sjukhus, men ingen som visste hur allvarligt det var och att hon kanske måste dö för att mamma skulle få leva.

'Jag vill bli forskare och hitta ett botemedel mot cancer och mörker', hörde hon sig själv säga."


När Josefins mamma blir svårt sjuk klandrar Josefin sig själv. I ett försök att rädda mamma börjar hon äta mindre och går snabbt ner mer i vikt än vad som är hälsosamt. Detta är ingenting som övriga familjemedlemmar lägger märke till, eftersom att de själva blivit så påverkade av mammans tillstånd.
 
Den enda Josefin kan prata med är Marcus, killen som går i samma kyrka som hon. Till en början är det Marcus som stöttar och hjälper, men så småningom skiftar rollerna. Marcus börjar må sämre och sämre, vilket så småningom leder till att Josefin börjar tvivla på om hon räcker till.
 
Betyg: 3/5. Johanna Nilsson har även skrivit Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med, en bok som precis som denna för självmord på tal. Detta är ett viktigt ämne, inte minst med tanke på att det årligen är 40-50 ungdomar under 20 år som väljer att ta sina liv. Vi måste självklart sträva efter ett samhälle där självmord inte förekommer.
 
Personligen tror jag att problemet till stor del ligger i att det i nuläget är tabubelagt att prata om psykisk ohälsa. Ämnet har börjat förekomma mer frekvent inom litteraturen, vilket är bra, men vi kan inte nöja oss där. Att föra diskussioner är ett måste. Kanske böcker liknande För att väcka hon som drömmer kan avdramatisera de allra tyngsta och jobbigaste ämnena, samt visa människor att de inte är ensamma om att må dåligt.
 
Förutom självmord tas även ämnen som ätstörningar, tvångssyndrom samt självskadebeteende upp i denna bok. Med andra ord allt annat än en lättläst sådan. 
 
Sammanfattningsvis ger jag För att väcka hon som drömmer ett bra betyg. Personligen hade jag svårt för vissa delar i slutet av boken, som jag helst hade sett hanterats annorlunda. Överlag trots allt en läsvärd bok, vars vackra yttre inte riktigt speglar dess mörka inre.
 
Recensionsexemplar från förlaget
 

Titel: För att väcka hon som drömmer
Författare: Johanna Nilsson
Sidantal: 336
Genre: Samtida roman, ungdomsbok
Utgivningsår: 2017
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: För att väcka hon som drömmer nominerades till Augustpriset inom kategorin Årets bästa barn- och ungdomsbok.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

emmajoabsson

Emma, 17. Ravenclaw. Gillar friidrott, böcker, skrivande och cream cheese bagels. Drömmer om att ge ut en bok någon dag, men fokuserar för tillfället på att läsa andras. Mejladress: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela