tvatusenboktankar.blogg.se

Jane Eyre

Publicerad 2018-02-05 19:36:58 i 1800-1899, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Historiska romaner, Klassiker, Skönlitteratur,

“'Tror ni att jag kan stanna här då jag ingenting mer är för er? Tror ni att jag är en automat - en maskin utan känslor, att jag kan stå ut att se det stycke levande bröd som är mitt slitas från mina läppar och den droppe levande vatten som är min spillas ut? Tror ni att jag, därför att jag är fattig, obetydlig, enkel och ringa, är utan hjärta och själ? I så fall tror ni fel.'”

 

Efter att i ung ålder förlorat båda sina föräldrar tvingas Jane Eyre bo hos sin morbror och hans fru. Uppväxten blir en kärlekslös sådan och Jane skickas så småningom till en skola för fattiga. Trots ytterst svåra levnadsförhållanden stannar hon kvar där i flera år och arbetar under en period även som lärare på skolan.

I sinom tid väljer Jane att söka ett nytt jobb, varefter hon anställs som privatlärare åt en liten flicka, Adéle. Det är i samband med sitt nya jobb som Jane träffar Mr. Rochester, mannen som trots sin bryska och retliga ton kommer att vinna hennes hjärta.

Betyg: 3/5. Inledningsvis älskade jag denna bok. Redan från första sidan drogs jag in i berättelsen om den fattiga, men ack så slagkraftiga Jane Eyre. Tidvis upplevde jag dock att det huvudsakliga fokuset hamnade på fel saker, framförallt efter att Jane träffat Mr. Rochester. Personligen anser jag att kärlekshistorien tog upp för stor del av boken. Dessutom konsumerade Mr. Rochester i princip samtliga av Janes tankar efter deras första möte. Troligtvis hade jag fått ut mer av boken om den i större utsträckning fokuserat på Janes personliga utveckling.
 
Kanske är kärlekshistorien i många fall det främsta skälet till varför folk väljer att läsa Jane Eyre. Kanske behövs den för att Janes behov av självständighet samt hennes utveckling tydligt ska kunna åskådliggöras. Kanske skildras kärleken på ett verklighetstroget sätt, just på grund av att kärleken stundtals konsumerar samtliga tankar hos en människa. Det är möjligt att kärlekshistorien var ett genialiskt drag av Charlotte Brontë, men jag måste erkänna att jag inte ser det genialiska. Dessutom gillar jag inte Mr. Rochester...

 
Titel: Jane Eyre
Författare: Charlotte Brontë
Sidantal: 542
Genre: Gotisk roman, historisk roman, klassiker
Utgivningsår: 1847
Förlag: Natur & Kultur
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Charlotte Brontë skrev Jane Eyre under den tidsperiod då de litterära epokerna romantik och realism överlappade.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

emmajoabsson

Emma, 17. Ravenclaw. Gillar friidrott, böcker, skrivande och cream cheese bagels. Drömmer om att ge ut en bok någon dag, men fokuserar för tillfället på att läsa andras. Mejladress: emma.joabsson@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela