tvatusenboktankar.blogg.se

Det här kalla landet

Publicerad 2017-11-01 17:07:00 i 2017, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Samhällsskildring, Samtida romaner, Skönlitteratur, Ungdomsböcker,

 "'Måste du?' suckar Noomi.
'Såklart han måste, du vet hur pappa är, han ska alltid försvara nidingar', säger Nick.
'Måste ni använda det ordet? suckar Signild.
'Allt jag försöker säga, Noomi, är att det lika väl kunde vara exakt tvärtom. Om du kom från en folkförflyttarbakgrund så skulle du förmodligen vara rädd för ungdomar som inte gjorde det.'"

 
Noomi är sjutton år och bor i Nordland. Hennes bror, Nick, har gått med i landets främlingsfientliga parti, något hennes föräldrar är helt emot. Efter att själv ha blivit rånad samt efter att hon personligen fått uppleva hur landets ekonomiska situation försämrats, går Noomi också med i partiet. 
 
Zahra går i Noomis klass och har folkförflyttat. Under flykten från sitt hemland var Zahra med om något av det värsta som kunnat hända, vilket har gjort att relationen mellan henne och hennes pappa inte längre är vad den en gång varit. Zahra gör allt för att förtränga, för att må bättre, men ingenting hjälper.
 
Två sjuttonåriga tjejer med olika problem, båda med fördomar om den andra. De kommer att förändra varandra på sätt som ingen trodde var möjligt.

Betyg: 3/5. Även om Det här kalla landet utspelar sig i ett fiktivt land med ett påhittat parti, kan man dra många paralleller till dagens samhälle. Av denna anledning är boken otroligt dagsaktuell och en sådan som skulle kunna ligga till grund för politiska diskussioner.
 
Personligen är jag intresserad av politik, men det är ingen nödvändighet för att man ska gilla boken. Fördomar är ett stort problem i dagens samhälle och något som Pernilla Gesén hanterar på ett mycket bra sätt. Läsaren får växelvis ta del av Noomis och Zahras perspektiv. Dessa två motpoler skiljer sig enormt från varandra och karaktärsutvecklingen blir därför extra tydlig.
 
Det finns en del saker i boken som får mig att sänka helhetsbetyget. Jag vill inte gå in i detalj på dessa, då det finns risk att jag avslöjar för mycket. Sammanfattningsvis tycker jag dock bra om Det här kalla landet. Det är framförallt intressant att se politik få axla en stor roll i en ungdomsbok. Något jag tycker är smart av Pernilla Gesén är att skapa en fiktiv stat, då hon på så sätt ges mer frihet att själv utforma samhället än om hon hade valt att skriva om exempelvis Sverige.
 
Recensionsexemplar från förlaget

 
Titel: Det här kalla landet
Författare: Pernilla Gesén
Sidantal: 239
Genre: Samtida roman, samhällsskildring
Utgivningsår: 2017
Förlag: B. Wahlströms
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Under Bokmässan sa Pernilla Gesén att Det här kalla landet var den svåraste bok hon skrivit. Totalt tog den fem år att skriva.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

emmajoabsson

Emma, 17. Ravenclaw. Gillar friidrott, böcker, skrivande och cream cheese bagels. Drömmer om att ge ut en bok någon dag, men fokuserar för tillfället på att läsa andras. Mejladress: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela