tvatusenboktankar.blogg.se

Omgiven av idioter

Publicerad 2017-10-23 18:10:51 i 2011-2015, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Facklitteratur,

"I alla kulturer har det funnits behov av att kategorisera människor. När man lämnade grottstadiet och blev mer reflekterande som människor upptäckte man över hela jorden att folk är olika. Vilken överraskning. Men hur olika är människor egentligen? Och vilka sätt har funnits att beskriva detta på? Förmodligen finns det lika många sätt som det finns kulturer på jorden, men jag ska visa några exempel." 

 
Syftet med Omgiven av idioter är att ge människor förståelse för varför personer kommunicerar på olika sätt. Den baseras på så kallade DISA-profiler, med färgsystemet rött, gult, grönt och blått, som indikerar vilken personlighetstyp en viss person kan klassas som. Boken kan delvis vara lösningen på en av de vanligaste orsakerna till konflikter i vardagen, nämligen dålig kommunikation.

Betyg: 2/5. Jag tycker att psykologi är väldigt intressant, speciellt skillnader mellan olika personlighettyper. På grund av detta hade jag höga förhoppningar på Omgiven av idioter, men kan tyvärr inte påstå att de infriades. Mitt största problem med boken är dess icke-formella språk, då det får mig att uppleva faktan i boken som mindre trovärdig. Dessutom är flera exempel som tas upp tagna ur författarens vardag. Personligen har jag svårt att ta till mig saker som enbart är baserade på en enskild individs upplevelser. 

En annan sak jag upplevde när jag läste boken var att den innehöll en hel del upprepningar, vilket uttråkade mig en aning och därför störde läsningen. Om boken hade kortats ner en aning skulle jag ha kunnat hålla fokus bättre genom hela boken.
 
Det finns självklart även saker i boken som jag gillar. I ett kapitel får människor med skilda personlighetsdrag uttrycka sina åsikter kring färgsystemet samt Thomas Eriksons bok. Detta inslag gillar jag starkt och hade gärna sett att liknande intervjuer förekommit vid fler tillfällen i boken. 
 
Omgiven av idioter lägger fokus på att understryka vikten av mångfald i samhället, vilket jag uppskattar. Det är intressant att få konkreta exempel på att människor som liknar en inte nödvändigtvis är de bästa samarbetspartnerna. Detta och mycket annat gör onekligen boken intressant, men personligen fick jag inte ut lika mycket av den som jag hade hoppats på förhand och därav är betyget inte heller särskilt högt. Dessutom har jag alltid haft svårt att placera människor i fack, då jag anser att vi är alldeles för komplexa för sådan kategorisering.
 

Titel: Omgiven av idioter
Författare: Thomas Erikson
Sidantal: 304
Genre: Facklitteratur
Utgivningsår: 2014
Förlag: Hoi Förlag AB
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Thomas Erikson har även gett ut boken Omgiven av psykopater som handlar om hur man undviker att bli utnyttjad av andra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

emmajoabsson

Emma, 17. Ravenclaw. Gillar friidrott, böcker, skrivande och cream cheese bagels. Drömmer om att ge ut en bok någon dag, men fokuserar för tillfället på att läsa andras. Mejladress: emma.joabsson@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela