tvatusenboktankar.blogg.se

Vad heter ångest på spanska?

Publicerad 2017-10-02 18:07:00 i 2017, Bokrecensioner, Böcker på svenska, Samtida romaner, Skönlitteratur, Ungdomsböcker,

 "Det här hade hon gjort förr. Packat den enorma ryggsäcken om och om och om igen. Rest i väg, kommit tillbaka. Men aldrig ensam. Aldrig med ett så här starkt behov av att komma bort."

 

När Erika Haga åker till Ecuador under tio veckor lämnar hon allting bakom sig. Först och främst flyr hon från sin pappas otaliga krav. Pappans besvikelse över att Erikas långvariga förhållande tagit slut blev för mycket för henne. Hon hade trott att han skulle nöja sig med att hon blivit erbjuden sitt drömjobb, men inte är han nöjd förrän Erikas liv är perfekt in i minsta detalj.

I Ecuador kan Erika släppa alla krav och ägna sig åt sådant hon tycker är roligt. Med distans till vardagen börjar hon reflektera över saker och ting. Vad kommer hända när hon åker hem igen? Är jobbet som väntar där hemma tillräckligt för att hon ska känna sig lycklig?

Betyg: 3/5. Jag läste Vad heter ångest på spanska? i ett svep. Dess 275 sidor flög förbi och det om något är väl ett gott tecken. En anledning till att jag inte kunde lägga ifrån mig boken är att jag kunde relatera till huvudkaraktären, något jag tror att många skulle kunna göra. Flera av oss har med säkerhet upplevt dilemmat i att man hela tiden strävar efter att vara bäst, kämpar för erkännande, och därför aldrig stannar upp och reflekterar över hur man faktiskt mår.

Alldeles för höga krav från omgivningen är tyvärr något som många människor i dagens samhälle upplever. Jag tycker att det är oerhört viktigt att detta ämne får ta plats inom litteraturen, för på så sätt finns underlag för att kunna lyfta samt diskutera de problem som finns.

Boken speglade en karaktärsutveckling, vilket är något jag normalt sett gillar att se i böcker. Erikas tankegångar kändes mestadels trovärdiga och allmängiltiga, men i vissa avseenden förundrades jag ändå över hennes beslut. När jag hade läst färdigt boken kände jag mig smått skeptisk till huvudkaraktärens utveckling. Kanske är det jag som är pessimistisk. Jag kan definitivt förstå om man gillar slutet i boken, men personligen kände jag en viss misstro till det.

Även om Vad heter ångest på spanska? i första hand riktar sig till unga vuxna, vill jag hävda att den lika gärna kan läsas av äldre människor. Boken skildrar svårigheterna i att axla rollen som vuxen samt kraven på att man alltid förväntas vara en perfekt version av sig själv.

 

Recensionsexemplar från förlaget


 
Titel: Vad heter ångest på spanska?
Författare: Michaela von Kügelgen
Sidantal: 275
Genre: Skönlitteratur, ungdomsbok
Utgivningsår: 2017
Förlag: Förlaget
Köp: AdlibrisBokus
Kuriosa: Michaela von Kügelgen har en egen blogg som man kan hitta här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

emmajoabsson

Emma, 17. Ravenclaw. Gillar friidrott, böcker, skrivande och cream cheese bagels. Drömmer om att ge ut en bok någon dag, men fokuserar för tillfället på att läsa andras. Mejladress: emma.joabsson@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela